четвъртък, 12 юни 2014 г.

Как се прави "пръст" и декоративна "тревичка" за аранжиране

Как се прави "пръст" и декоративна "тревичка"

 /за аранжиране на дърво бонзай от мъниста или други мини композиции/





 Как се прави декоративна "пръст"


Когато правя дръвчета от мъниста или други миниатюри приготвям имитацията на пръст, с помощта на така наречената паста от дървени стърготини.




Предимствата на тази паста е че е много издръжлива и притежава естествения натурален кафяв цвят поради съдържанието на стърготините от дърво.





Ако реша да я направя по тъмна, просто докато я замесвам прибавям по няколко капки оцветител за латекс или акрилна боя.







Как се прави декоративна "тревичка" 

Тревата я прави от много ситни дървени стърготини, боядисани с капка боя. Ползвам оцветители за латекс, или акрилни бои също. 


Поставям стърготините в пластмасова чашка. Темперните не са много подходящи в случая, защото после може да се размаже боята.
Капвам капка боя и започвам да разбърквам с дървена пръчица. После ги разстилам и изчаквам да засъхнат.















За залепяне може да се ползва обилен слой Ц 200 или смес от Ц 200 и малко царевично нишесте или както го наричам аз: "течен студен порцелан".













Залепям, като леко потупвам за да се захванат повече стърготини. 


После обръщам, за да падне излишното и пръскам с акрилен безцветен лак спрей, който също "залепя". 








Това езеро например съм го правила преди около 3 години и още е в перфектно състояние.



Водата на езерото е от епоксидна смола (двукомпонентна), декорациите (патица, лилии, риби, папури) са от студен порцелан, а сивите камъни наоколо, не са нищо друго, а парчета дърво, събрани край морето!





Ето и една лесна и бърза смес за релефни очертания-лепило Ц 200 смесено с дървесни стърготини. Пропорциите не са точни, а по скоро се прави на око, като се изсипва в купичка една част от лепилото и към него се прибавя по малко от дървесните стърготини, като се разбърква енергично, докато лепилото ги поеме. Гъстотата е според това за какво ще използвате пастата. За повече плътност към горната смес може да прибавите и пшенично нишесте.





P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

1 коментар:

Translate

Flickr