вторник, 17 юни 2014 г.

Пица по италиански/ “Pizza all'italiana”

Пица по италиански

Pizza all'italiana” 



Имам късмета да познавам собственика на малък италиански ресторант-пицария, намираш се във френския град Gran-Gevrier.


Restaurant Chez Pietro

Chez Pietro

Стана така, че при последната ни среща, той се съгласи да ми покаже как прави тестото за пици в неговия ресторант...














Необходимите продукти:

  • 1 кг брашно
  • 600 мл вода
  • 30 гр. сол
  • 30 гр. зехтин
  • 12,5 гр. прясна мая




Първото, което ми направи впечатление е малкото количество мая, която ползва. Това обаче е едно предимствo, ако тестото трябва да се съхранява повече от един ден. 
И наистина, поради малкото количество мая, когато тестото се завие добре и се остави в хладилника, то не втаста и може да се съхранява прясно до 5-6 дни.

За да втаса тестото е достатъчно да се извади от хладилника и да се остави на топло и закътано място.


Начин на приготвяне:

Размиваме маята в част от водата (топличка). 













Прибавяме солта, зехтина и замесваме.

























Месим поне 10-15 минути по начина, по който се месят козунаците.
























Поставяме готовото тесто в дълбок, леко намаслен съд. Покриваме или с влажна кърпа, или с намаслена кесия. Това се прави за да не образува тестото коричка при втасване.















За печене, аз използвах еднократни тавички с диаметър 30 см.
От 1 кг брашно излизат 8 пици в тава 30 см, или тестото се разделя на 4 и от всяко парче се правят топки за по две пици. Тестото се разстила много тънко, върху предварително, леко намазаната с зехтин тава.














Приготвяне на доматената салса

В съда на пасатора поставяме малко сол, черен пипер, зехтин, цесън и 1 консерва домати на кубчета или цели в доматен сос и разбиваме с пасатора.



















Доматената салса поставяме с черпак и то преди да сме оставили пицата да втасва.













За основа на много от видовете пици е известната пица Маргарита. Нейните съставки са доматен сос, моцарела и босилек.



На тази снимка е показана приготвената пица и после как изглежда, когато вече е втасала.













* * *

А ето и историята на известната пица "Маргарита"



"Било лятото на 1889, когато Крал Умберто и кралица Маргарита, отседнали в Неапол, в двореца Capodimonte. Кралицата, била била заинтригувана от разказите за невероятният вкус на така наречената "пица" и искала да я опита. 


В нейна чест, в двореца бил извикан най-известният по това време майстор на пици Дон Рафаеле, който в чест на кралицата приготвил три вида пици: една със мас, сирене и босилек; една с чесън, олио и домати, и една с моцарела, домати и босилек, които са и цветовете на италианското знаме. 
Тази последната особено впечатлила кралица Маргарита, с оригиналността си и с невероятния си вкус. 
След заминаването на кралицата, Дон Рафаеле, използвал възможността да си направи реклама и включил в менюто си пицата с моцарела, домати и босилек, като я нарекъл "Маргарита".

* * *
Пицата се пече в предварително много загрята фурна, ако искате да се доближи до вкуса на оригиналната пица.











Ако пък като мен имате малка фурна, пицата има нужда да се пече по продължително време и се превръща в "focaccia" (гарнирана питка), защото за да се опече трябва да престои 20-30 минути във фурната. За разлика, истинската пица се опича за няколко минути.













За нормална фурна, предварително загрята на максимално, пицата се пече от 10 до 15 минути, според дебелината на тестото.


На долните снимки:

Eдна пица "Маргарита" и една пица "свежа" с прошуто (на италианскиprosciuttoи рукола. 
Тази "свежа" пица се предпочита много през лятото, като се приготвя основа с пица "Маргарита" и когато пицата се извади от фурната и е още гореща отгоре се нарежда тънко нарязано прошуто и се посипва с листа прясна рукола.




















Оригиналната италианска пица е много тънка с дебела кора в края.






Пица с лук и риба тон

Запържваме за около минута лук, нарязан на шaйби и няколко ивици червена чушка. Върху тестото поставяме доматената салса, после лука и чушката и накрая, оцедената от олиото риба тон. 















С мортадела и пармезан

























Готовата пица с риба тон





...и тази с мортадела и пармезан (на италианскиParmigiano Reggiano)





...и майсторството на италианските пицари ;)





P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

  1. Чудесни рецепти. Не е споменато колко време се оставя да втаса тестото и двата пъти.

    ОтговорИзтриване
  2. Времето за втасване не е упоменато, защото зависи от топлината на помещението, където се готви. Може да отнеме от 40 минути до 3 часа...

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr