понеделник, 23 юни 2014 г.

Рецепта за тарта (на ит. кростата) с различни пълнежи

Рецепта за тарта (на ит. crostata) с различни пълнежи 



В интернет можете да намерите много рецепти за това, как се прави тесто за тарта. В най-общи линии, тартата е печен десерт от бисквитено тесто, което се приготвя бързо и лесно. Пълнежът е най-различен - яйчен крем и пресни плодове или рикота и ягодово сладко или с кайсиев мармалад и т.н





Рецептата, която аз ви предлагам е от мой познат, който посещава курс за готвачи в Италия. Резултата е ронливо и пръхкаво тесто, което в комбинация с различни плънки направо се топи в устата и се превръща в неустоимо изкушение.




Необходимите продукти са:



500 гр. брашно тип 500
3 яйца - 2 цели и 1 жълтък
200 гр. захар
250 гр. краве масло
1 пак. бакпулвер
настъргана лимонова кора
ванилия
лимонова есенция
1/2 каф. лъжичка канела

Пресяваме брашното в широка купа. Прибавяме омекналото на стайна температура краве масло и започваме да го месим с брашното, докато цялото брашно поеме маслото и стане на "трохи".












Тогава прибавяме яйцата, захарта, бакпулвера, ванилията, настърганата лимонова кора и есенция и канела. Омесваме и завиваме тестото в найлон. Поставяме в хладилника за около половин-един час.























След като извадим тестото от хладилника, набрашняваме работния плот и разточваме тестото на около 0,5 см дебелина.

За да ви е по-лесно, при първите опити с ронливо-масленото тесто, моят съвет е да използвате малки тавички, а ако можете да си набавите такива за еднократна употреба, още по добре. 

Тавата намазваме леко с олио.














При разстилането на тестото можем да си помогнем и с ръце. За оформяне на бордюра (изрязване на излишното тесто и подравняване) аз използвам къдраво, въртящо ножче за рязане на соленки.













Тестото може да е по-тънко от 0,5 см, но не е добре да е по-дебело, защото основата при печене щеувеличи обема и ще се получи прекалено.



За плънка използвах италианска извара (рикота)-250 гр., към която прибавям останалият от тестото белтък, 1 супена лъжица захар, чаена лъжичка канела, лимонова есенция и разбиваме с вилица.











Преди да поставим плънката, надупчваме тестото с една вилица.














Поставяме плънката от извара и върху нея разстиламе слой мармалад от ягоди или горски плодове...














С къдравото ножче режем ленти от тесто с ширина 1 см и ги кръстосваме върху тартата.















Тартата печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути, в зависимост от мощността на фурната, като още по-добре е, преди печене готовите сладкиши да се поставят за около 30 мин в хладилника, за да стегне кравето масло.

















Тарта с яйчен крем













При тарта с яйчен крем, тестото се изпича без плънката, като за да се запази формата на тартата се поставя хартия за печене и върху нея се насипва зрял боб. На средата на печенето, тартата се изважда и бобът се маха, за да се изпече добре и тестото отдолу. 
Да не се забравя, че тестото трявба да се надупчи с вилица.














Когато сладкишът се охлади се приготвя яйчния крем (може да използвате тази рецепта) и още горещ се излива.




Тарта с извара (рикота), ябълки и кафява захар






















Тарта с кайсиево сладко
















Върху надупченото с вилица тесто, поставяме обилен слой от мармалада.















Тарталетки с извара, ягодов и кайсиев мармалад












И накрая симпатични бисквитки...





Тарта (кростата-ит.) с яйчен крем, плодове и желе.
















P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr