петък, 10 октомври 2014 г.

Рециклиране на стари дискове CD-2

Рециклиране на стари дискове CD-2




Продължавам темата за рециклирането на стари дискове. В предната публикация ви показахме как се правят бижута с дискове и акварелна боя и боя за стъкло, а в тази развиваме същата идея, само че този път с маслени бои.


Необходими материали и инструменти:

Стари CD
телче за тигани
тиксо
голяма ножица
тава 

алуминиево фолио



Телчето за тигани и тиксото служат за почистване на дисковете. На снимките по-долу е показано как се чистят с най-обикновено телче. Покритието пада лесно, особено ако дисковете са по-стари. 
















Другият метод е с залепяне на тиксо и издърпване с движение тип "коломаска". Става по-бързо, но не винаги се получава отлепването, като много зависи от това как поставяте тиксото.













Почистените от покритие дискове се измиват с веро и гъбичка. 






С голяма ножица се нарязват избраните форми, като от всяка форма се правят 2 еднакви парчета.








Готовите части се почистват много добре със спирт.


Първи опит



Използвам различни маслени бои-китайски от Лидл и професионални. китайските и тези от Лидл имат еднакъв ефект-припечене се получават големи балони и става малко като при издухване на стъкло. С професионалните се получават много и малки мехурчета.

Други разлики са че китайски миричат много повече при печене, предполагам че съдържат терпентин. С китайските бои трябва да се внимава и да се слагат малки количества, иначе самата боя може да напука пластмасата. Добре е да се пекат на около 150 градуса, защото прегарят по бързо от тези с акварела.














Поставяме боята на изчистеният с алкохол диск, на едната от двете половини на елемента(малко количество боя) и притискаме. Излишната боя излиза отстрани.

































Втори опит -"Слънчогледи"


Направих три слънчогледа с един, а не двоен диск и един с 2 парчета, който както се вижда се оказа най-успешен. За да направя център на трите (без един) използвах парче допълнителен диск.


































































































При слънчогледите: при първият слънчоглед фурната беше много силна и го изгорих. Имайте предвид че всичко се случва много бързо, за една-две, три минути.


Другите два...














...и Успешният!



P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

3 коментара:

  1. Страхотно!
    Имам толкова много стари дискове!

    ОтговорИзтриване
  2. Задължително ли се пече? И с какво пробивате дисковете - режа ги нормално, но не мога да ги пробия.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако не се пекат, няма как да се стопи пластмасата и да създаде този ефект на стъкло. Пробивам и с дрелка, с много фина бургийка, след като са вече готови.

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr