събота, 15 февруари 2014 г.

Великденски идеи/ Празнична трепеза

Великденски идеи/ Празнична трепеза

В днешната ни публикация ще се говори за сладкиши, предястия, салати и други идеи свързани с празничната великденска трепеза.
Започваме с една идея за оцветяване на великденските яйца от времето на нашите баби:Продължаваме с няколко идеи за пролетни салати и предястия.Едно предястие от желирани яйца
step by step

Необходими са ни:  • 20 грама желатин
  • шунка или друг колбас
  • чушки
  • грах, моркови (сварени)
  • царевица от консерва
  • подправки
  • магданоз
  • празни цели черупки от яйца


Подробна рецепта тук:
Десерт във форма на желирани яйца е една атракция, която също може да предложите на вашите гости. Идеята може да е в един от двата вариaнта по долу: или едноцветни, с прозрачно желе, което спокойно може да се направи и от бистър плодов сок или компот, или във вариaнта "шарени", като желатинът се смеси едновременно със плодов сироп, а за плътност се прибави малко кисело мляко или течна сладкарска сметана. 


Идеи за подреждане на масата: Червеното яйце-символ на Възкресението
Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Обичаят да се червят яйца на Великден е универсален и се среща в много страни на света. Има исторически податки още от езическите времена, че са ги боядисвали в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай.
Народите са възприемали яйцето като символ на Вселената и живота - жълтъкът олицетворявал бога слънце, черупката - бялата богиня, а цялото яйце - възраждането.
Израилтяните също познават символа на яйцето. Когато евреите избягали от Египет, взели яйца за храна, които печали през нощта на пепел.
Затова през първата нощ на еврейската пасха в чинията винаги има твърдо сварено или печено яйце. То символизира безкрайния цикъл на живота. Яйца били оставяни и в храма на Ерусалим.
В православните църкви има обичай последния ден преди началото на поста - на Сирни заговезни, да се яде бяло печено или твърдо сварено яйце. Краят на поста е ознаменуван отново с яйце - този път червено, което символизира Христос. Затова яйцето е първото, което се хапва след края на поста.
Защо яйцето е червено? Още от древността християните приемали червения цвят като символ на възкресението. Преданието разказва за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий с думите "Христос е възкръснал". 


Той се засмял и отговорил: "Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено". Но още преди да завърши думите си, яйцето, което тя носела като дар, се обагрило в червено. Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.Познатото не само в православните земи, а и в Англия и Шотландия чукане с яйцата пък символизира счупването на портите адови и победата на живота над смъртта. По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. На Велики четвъртък на някои места освен червени боядисват и зелени яйца, чийто цвят напомня на горчивите билки и оцета, които войниците дали на разпнатия ХристосP.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr