четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Мартенички, плетени с техника макраме

Мартенички, плетени с техника макрамеНеобходими материали и инструменти:


бял и червен конец (прежда)
ножица
безопасна игла


От двата цвята прежда отрязваме парчета с дължина около 150 см (метър и половина).

Поставяме двата конеца един до друг и прегъваме през средата.

Правим възел и оформяме халкичка, където после ще се върже гривната.


 

Ползваме халкичката за да закачим гривната с безопасната игла. За подложка може да ползвате възглавница или по-голям нагънат чаршаф. Това е необходимо, тъй като при плетене конците трябва да са опънати.
Имаме 4 конеца, които разделяме така: вляво червен, в средата червен и бял, вдясно бял.


 


При първи възел белият конец остава отгоре, а червеният минава под двата централни (бял и червен) и се промушва, там където е белият, както е показано на снимката.

 
 При втори възел повтаряме същата процедура, като вече вдясно е червеният конец и той минава отгоре, т.е конецът, който стои вдясно е винаги отгоре, а този отляво, винаги отдолу. 
При трeтият възел отново белият конец е минал отдясно и той е отгоре, а червеният минава под двата централни конеца и излиза в халкичката образувана от белия конец.


 

При плетенето, поради правенето на възли само в една посока се получава усукване на халката, закачена за безопасната игла. Можете да я откачите внимателно и да я поставите правилно, като внимавате да не объркате поредността на конците.

 Понеже конците, които аз намерих, бяха дебели, като червеният беше и доста по дебел от белия, гривната изглежда повече червена, отколкото бяла.
Топчетата, които използвах за нанизване са взети от старото сметало на дъщеря ми.


 

След като се наниже избраното топче продължава да се плете, като "възелът" след топчето, трябва да е добре пристегнат, нито много хлабав, нито много стегнат.

 


Завързваме като правим възел с два от конците, отрязваме и крайчето намазваме с малко лeпило Ц 200, за да не се разплита. Oт другите два конеца правим усукана връв и сме готови!

 

 А ето и колко нежна се получава гривната от по-тънки конци (тези кълбета за плетене на една кука).

 

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr