Бонсай от мъниста
Необходими материали:
- мъниста
- медна тел-0,4 мм
- медна тел-0,8 мм
- бинт или марля
- памучен конец
- лепило Ц 200
За структурната паста:
- лепило Ц 200
- пшенично нишесте
- акрилна или темперна боя
Други материали
- Глинен/ керамичен съд за поставяне на дръвчето
- гипс
- алуминиево фолио
Първи етап: Изработване на листа
От медната жица 0,4 мм отрязваме парче с дължина около 40 см.
На тази тел нанизваме 100 мъниста, от които впоследствие ще оформим 10 листа.
Първото листо правим като нанизваме 10 мъниста и после увиваме телта, както е показано на снимките по-долу.
Второто листо правим както първото, като оставим 7-8 мм разстояние между двете.
На една тел трябва да се получат общо 10 листа.
Готовите листа увиваме "като руло" и пристягаме двата края.
Този начален етап е обяснен подробно във видеото Бонсаи-Tutorial.
Втори етап: Увиване на клончетата с конец
За увиване на клончето и запазване на тънкия му елегантан вид, аз използвах конец от обикновена макара и лепило Ц 200.
Трети етап: Сглобяване
Четвърти етап: Оформяне на корени
За оформянето на стеблото използвах обикновено кухненско алуминиево фолио, което поставих в центъра в снопчето от нишки тел и отгоре увих с хартиено тиксо, марля и лепило Ц 200. Марлята поставям, за да може после по лесно да се задържи структурната паста.
За по хубави коренища използвах студен порцелан.
Пети етап: Нанасяне на структурната паста:
Структурната паста или течен студен порцелан, както я наричам аз, представлява смес от царевично нишесте и лепило Ц 200. Съотношението е различно, в зависимост каква желаната от нас гъстота.
След изсъхване на грунда, шкурим на места и нанасяме избраният цвят.
За основа използвам глинена паничка, наливам гипсова смес, когато изсъхне поставям слой паста с дървесни частици за имитация на пръстта и посипвам с оцветени дървесни стърготини.
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981
Няма коментари:
Публикуване на коментар