четвъртък, 19 декември 2013 г.

Сцената на "Рождество Христово" с фигурки от студен порцелан

Сцената на "Рождество Христово" с фигурки от студен порцелан



Една от коледните традиции в католическия свят е направата на сцената на "Рождество Христово" или "Пресепио" (думата произлиза от иврит "presepium", което означава леглото от слама на което Исус е спал за първи път във Витлеем).

По традиция, в навечерието на Коледа, под елхата и на площадите в много католически държави се създават забележителни сцени, пресъздаващи събитията и персонажите от нощта на раждането на Исус Христос. 



Тези възстановки на "святата нощ" датират от времето на Свети Франциск от Асизи, италиански монах и създател на Ордена на Францисканците, който през 1223 създава първата жива сцена на Рождество Христово.




Много особености на самата сцена и участниците в нея черпят вдъхновение от старите евангелия, но и от старите езически традиции. 
Например пещерата, където Мария и Йосиф се подслоняват и където се ражда Христос е спомената в апокрифни евангелия, но е свързана и с мита за персийско божество на раждащото се слънце Митра, почитано сред римските войници, като за него е смятало, че то е родено от камък.




Трите Влъхви произлизат от Евангелието на Матея, като там се споменават и имената на трима персийски свещеници (Мелкон, Гаспар и Балтазар), въпреки че има и такива, които виждат в тях символ на трите популации на познатия тогава свят, а именно Европа, Азия и Африка-един персиец (носещ дарове от злато), един арабин (носещ тамян ) и един етиопец (носещс смирна).




Изработване на сламената колиба:

Стара керемида, без да се обработва се поставя върху дървена основа (дъска с размери 25 на 30). 





















Дървената основа е покрита с мъх и с дървени стърготини.



Изработване на порцелановите фигури:






За направа на главите на персонажите използвах силиконови калъпи



Калъпът е еднакъв за всичките персонажи-мъже, като после при оцветяването и поставянето на косата се създават разликите между тях. 



Тялото е оформено от парче порцелан, увито около основа от алуминиево фолио (за готвене).


Порцеланът е боядисан впоследствие с темперни и акрилни бои.



За да са стабилни, всички фигури са поставени върху диск от моделираща глина ДАС с дебелина около 0,5 мм




Яслата е направена от клечки за сладолед.



























P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr