неделя, 22 декември 2013 г.

"Светото семейство"- релеф от студен порцелан върху дървена основа

"Светото семейство"- релеф от студен порцелан върху дървена основа



Студеният порцелан е благодатен за работа материал, който дава неограничени възможности за развихряне на фантазията и за реализиране на невероятни хрумки и украси, както за декорация на дома, така и за подаръци на приятели...

И понеже сме навечерието на този семэн празник - Коледа някак естествено доъде идеята за картина на Светата фамилия-Дева Мария, Йосиф и бебето Иисус.


И за двете лица (мъжко и женско) използвах един и същ силиконов калъп.


Двете лица в начална фаза (още неизсъхнали). Косата е направена и поставена впоследствие.

Лицата изсъхват напълно за около ден и половина-два. Важно е да се знае, че порцелана трябва да съхне полека, на стайна температура, но не в близост до топлинен източик. Бързото съхнене може да доведе до напукване
Ако все пак се появят малки пукнатини, те могат да се загладят с паста от същият цвят и достатъчно количество лепило Ц 200, което размеква порцелана и го "втечнява". 




Първоначалната идея беше фигурите да се разположат върху т.нар. "книга скулптура". Когато идеята "узря" достатъчно обаче ( ;) около една година "отлежаване") реших, че заоблена дървена подложка, ще й придаде вид по-близък до икона и така основата стана предварително грундирана с акрилен грунд дървена основа.
















Следващият етап беше оцветяването с акрилни бои. Предимството на акрилните бои пред темперните, е че създават своеобразна патина и лъскавина на обекта и не се размиват впоследствие при нанасянето на финален лак на водна основа например.















Залепянето на фигурата към дървената основа не може да стане само с лепило Ц 200, така могат да се лепят само мокри елементи от студеният порцелан. Аз ви предлагам друг начин, коъто открих случайно и наричам "течен порцелан". Той представлява най-обикновена  смес от царевично нишесте и лепило Ц 200 ( съотношение около 1 към 2), като целта е образуване на гъста каша (можете да го видите подробно в статията Дръвче-бонзай от мъниста).





На гърба на фигурата се нанася плътен слой от това лепило, а само дървената основа се намазва с Ц 200.













Поставя се и се притиска. Излишното лепило се обира със шпакличка и се почиства смокра четка и парче домакинска хартия за подсушаване. 




















За боядисване на основата изполвваме бяло, жълто и тъмно-кафяво. Бялото, смесено с малко жълто се поставя най-близо до фигурите, като се цели да се придаде своебразно "сияние". 

След това се нанася слoй жълто и веднага след това, в близост до ръба слой кафяво. 
Преливането на цветовете е получено чрез разнасяне от ръба към центъра със суха четка с твърд косъм.


За ореолите е използвана акрилна боя-златна, но става и обикновен лак за нокти с такъв цвят.

















Ръба на дървената основа е оцветен с смес от акрилни бои-черно и тъмно кафяво.















Готовата картина е покрита с безцветен лак-спрей (матов).





P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr