четвъртък, 12 декември 2013 г.

Еклери

Еклери



Има рецепти за невероятни сладкиши, които обаче ни се случва да правим много рядко, я защото нямаме достатъчно време, я защото не разполагаме с изпитана рецепта, или пък защото просто ни се струва много трудна за изпълнение и не искаме да рискуваме да се провалим точно за празника...
Ако обичате да правите еклери, но досега все сте отлагали поради една или друга причина, то след днешната ни публикация няма да имате никакво извинение, че не сте опитали...

Необходими продукти за около 15 еклера:

За тестото:
1 чаена чаша вода (200 мл)
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
щипка сол
1 супена лъжица захар
2 големи яйца (р-р L) или 3 малки (р-р M)



В тенджера се поставя водата, олиото, солта и захарта. Поставя се на котлона да заври. 

















Предварително се пресява брашното и когато сместа заври, брашното се изсипва и се бърка енергично, като котлона се намалява.









Когато водата поеме брашното ( трябват 5-10 секунди), отстраняваме от котлона и оставяме да поизстине. Прибавянето на яйцата става едно по едно, с енергично разбъркване до пълното им поемане от тестото.


































Готовото тесто е жълто на цвят и лепкаво. За шприцоване използвам кесия, ако е от тънък найлон, слагам 2 кесии една в друга, защото се пукат от натиска на тестото.
Кесията намазваме обилно с олио и поставяме тестото вътре. Внимателно отрязваме единият от краищата на кесията, като отворът не трябва да е прекалено голям.

Шприцоваме в НЕнамазана с олио тава или още по-добре, върху хартия за печене (по лесно се отлепят).
Времето за печене е различно, според вида и силата на фурната, (стандартно на 180 градуса за около 30 минути).
Една важна особеност при печенето, че еклерите трябва да се пекат дотогaва, докато и отгоре и отдолу станат тъмнокафеви. Това гарантира препичане на коричката и след изваждане от фурната еклера остава твърд.

!!! Ако сгрешите и ги извадите по-рано, еклерите остават меки и не могат да задържат бухналата си форма.


!!! Друга особеност, е точно спазване на броя на яйцата. Ако количеството на яйцата е в повече, еклерите се пекат, но просто не се надуват (както ми се случи веднъж).
































Изстиналите еклери може да напълним с яйчен крем или с най-обикновен крем ванилия (от нишесте). Могат да се пълнят със шприц, но аз предпочитам да ги срежа от едната страна и да ги напълня с малка лъжичка.











Когато формата на еклера е кръгла, режем образувалото се отгоре капаче, пълним и отново затваряме.
Отгоре поливаме или с шоколадов крем Ганаш или с карамелен сос.



P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr