четвъртък, 6 март 2014 г.

Градински фигури от монтажна пяна направи си сам

Градински фигури от монтажна пяна направи си сам
Монтажната полиуретанова пяна е измежду най-често използваните материали, когато е необходимо запълване и уплътняване на кухини и различно големи пукнатини в строителната конструкция. С нея се монтират прозоречни рамки и каси на врати, отлично се лепят дървени подпрозоречни дъски и т.н.
Пяната намира широко приложение за уплътняване и закрепване при монтаж на покривни конструкции, за изолация на пространството около различни тръбопроводи, за уплътняване на пролуките между бетонните пръстени в кладенци и т.н.
Втвърдената пяна е отличен топлоизолационен материал λ=0,035 W/mK (по-добър от стиропора с 0,040 W/mK), което е още едно предимство при монтирането на прозоречни рамки или изолация на тръбопроводи, разположени в неотопляеми помещения. Не случайно топлоизолацията на хладилниците и бойлерите се прави именно с полиуретанова пяна. Тя е и много добър изолатор на шума. Така например нейните изолационни свойства я правят отличен материал за запълване на пространството около и под ваната за къпане, включително и под ваната на душ-кабината.
Тя е добър електрически изолатор, поради което може да се използва и за изолиране около електрически проводници и тръби за тяхното прокарване.
Втвърдената пяна има висока стабилност на придобитата форма, може да се реже и шлифова. Върху нея захващат добре различни покрития като мазилки, гипс, лепило за тапети, може да се нанасят лакови покрития. Втвърдената пяна е устойчива на температурни промени в границите –40 °С
 до +100 °С.В руските сайтове могат да се намерят много идеи за градински фигури от монтажна пяна и в тази публикация аз ще се опитам да дам малко по-подробни обяснения по темата.Охлюв от монтажна пяна. Автор: Алена Шляхтенко
За основа на фигурите от монтажна пяна много често се използват платмасови шишета. Те придават нужният обем, пък и така се консумира много по-малко монтажна пяна. Когато става въпрос за градински фигури в руските сайтове съветват бутилките да се пълнят с пясък, който после ще ги направи тежки и стабилни!

Друго което е важно да се знае, че за да се правят тези "склуптури" освен монтажна пяна е необходим и пистолет за монтажна пяна, за да се нанася и оформя равномерно.
След изсъхване монтажната пяна се "изглажда" с обикновен макетен нож, т.е изрязва се излишното.

След оформяне, пак според писаното в руските сайтове се прави шпакловка, като могат да се използват и първо марли или направо бинтове, като тези за гипсиране, т.е за заздравяване и "измазване на изделието".

Фигурата може и направо да се оцвети, но ако ще стои в къщи и няма да е изложена на вода, слънце или лоши атмосферни условия.
!!! Да не се пръска с бои, тип спрей върху фигурите от полиуретанова пяна, защото ги разяжда.


Щъркел от монтажна пянаВ български форуми също намерих интересна идейка за монтажна пяна използвана в аквариум.


http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/proekt-s-3d-bekgraund!/В случая полезната информация е за замазката, която той е използвал!!!
И една работа, която наистина може да се нарече висш пилотаж в конструирането с монтажна пяна:
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата нова страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr