събота, 22 март 2014 г.

Хартиена моделираща паста

Хартиена моделираща паста


Рецептата за тази паста намерих в латиноамерикански сайт:  Предимството на тази паста е това че е лека и практически нечуплива.Какво разбрах от превода на рецептата:

1 кг картонена каша, 1 кг мраморен прах, 1 кг, бял цимент или гипс, 1 кг бяло лепило, 1 кг домашна паста (енгрудо) или лепило от брашно за папие маше:

Веднъж изпробвах така рецептата, бях намерила дори мраморен прах, но нещо не ми се получи добре и реших да я преработя по мое усмотрение така:


100 гр. картонена каша
100 гр, енгрудо, което се приготвя от 3 супени лъжици брашно и 100 мл. вода
150 гр. гипс+допълнително 1 пластмасова чаша
40-50 гр. лепило Ц 200

Лепилото от брашно дойде малко множко, може да е по-малко, така лепилото Ц 200 може да се увеличи.


Процедурата е следната: Накисвам картон от яйца за една нощ, после сменям водата и слагам в тенджера да заври. Като поизстине пасирам с пасатора и после изливам всичко в цедка или тензух. Оцеждам добре. 

Сварявам лепилото от брашно и изсипвам вътре картонената каша и отново разбивам с пасатора. Към тази смес прибавям гипса, лепилото, Ц 200 и отново гипс, докато стане компактна маса.
В моя случай лепилото Ц 200 дойде малко, но при желание може да се увеличи за сметка на лепилото от брашно.Формите се намазват с олио, течен парафин или олио Джонсон.Готовите изсъхнали форми (отнема около ден, два) се покриват с акрилен грунд.Магнитите купих от магазин за 1 лев, обикновени и ги залепих с лепило на Хенкел.

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

  1. Здравейте! Може ли пастата да се съхранява и колко време?

    ОтговорИзтриване
  2. имайки в състава си гипс, пастата не е възможно да се съхранява повече от ден, дори и увита добре в найлон, тъй като гипса ще се втвърди

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr