сряда, 30 април 2014 г.

Стаен ароматизатор "направи си сам" с морска и каменна сол

Стаен ароматизатор "направи си сам" с морска и каменна сол




Ароматизаторите с каменна сол са много практични и красиви, особено ако солта е на едри кристили. Хубавото на тези ароматизатори е, че не се развалят и са практически вечни, необходимо е само от време на време да се добавят по няколко капки етерично масло.
Идеята намерих в интернет и реших да я изпробвам. Трудното обаче беше да намеря каменна сол на едри кристали. единствената, която успях да намеря бе ситно смляна.

Необходими материали:
морска или каменна сол
обикновената лимонова есенция за сладкиши или концентриран лимонов сок за разтваряне на боята 
сладкарска или боя за великденски яйца
стъклен съд 
етеричното масло



Опит със ситна каменна сол


В съд насипваме солта, прибавяме боите на прах, няколко капки от лимоновата есенция или лимонов сок и развъркваме. Когато солта е равномерно оцветена прибавяме няколко капки от етеричното масло, което сме избрали.









































































Естествено, не се отказах да изпробвам, но направихи втори ипит с морска сол, и резултатът беше много оригинален. Кристалите на морската сол се оцветиха в най-различни нюанси на един и същи цвят.




















Друго интересно, кето открих по време на моите експерименти е, факта че обикновената лимонова есенция за сладкиши или дори концентриран лимонов сок, разтварят много по-добре боята и цвета на кристалите от сол става много по-наситен.
За оцветяването аз използвах обикновена сладкарска боя.



























Ароматизатор с каменна сол на кристали от интернет





























Друга идея, която намерих в интернет е тази за ароматизатори със сода бикарбонат. Резултата от тях не ми хареса толкова, колкото от морската сол, но видях на няколко места, че се поставят в баня, може би содата има способността да поема лошите миризми например.




















Ето и моята реализация на тази идея


























P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

2 коментара:

  1. Идеята с морската сол ми хареса, ще си направим ароматизатор за детската стая с етерично масло на лавандула, деиства много добре на хиперактивни деца

    ОтговорИзтриване
  2. Споделеният опит е винаги ценен, аз например не знаех за този ефект на лавандулата. Благодаря че споделихте с нас нещо интересно!

    ОтговорИзтриване

Translate

Flickr