петък, 2 май 2014 г.

Американски понички/ Doughnuts/ Donuts

Американски понички/ Doughnuts/ Donuts

Малко история:

В Америка са разпространени от холандците (холандски заселници в Северна Америка) и били познати под името  “олиекоецкен”, което означавало пържени тортички (които в Холандия се приготвяли по време на Коледа).


В древни векове, много преди откриването на новия свят, В Древен Рим и Древна Гърция готвачите приготвяли, пържени правоъгълници от сладко тесто, които после били потапяни в мед.
През Средновековието арабските готвачи започнали да пържат малки късчета неподсладено тесто с мая, напоявайки гo със захарен сироп, за да гo подсладят.

Разпространени в Северна Европа през 1400, станали популярни в Англия, Германия и Холандия.

Истории за поничките с дупка
Твърди се, че поничката с дупка е измислена през 1847 г. от морският капитан Хенсън Грегъри, като съществуват 2 версии за случилото се: Първата история била, че майката на капитана измислила тези понички, понеже синът й вечно бил недоволен от многото мазнина на поничките и от това, че много често средата им оставала недопържена. така майка му – Елизабет Грегъри, започнала да прави домашните понички, като поставяла орех в средата на тестото и от там името “доугх”- тесто и “нутс”- ядки.
Друга история разказва, че веднъж, докато управлявал кораба си, Хенсън Грегъри попаднал в силна буря и за да не изтърве поничките, които похапвал ги набол на един от шиповете на руля и така се поличила поничката с дупка в средата.


Необходими продукти:

 • 500 гр брашно тип 500
 • 250 мл. вода
 • 60 гр. краве масло
 • 85 гр. захар
 • прясна мая 25 гр. или 11 гр. суха
 • 1 яйце
 • 10 гр.сол
 • настъргана лимонова кора
 • 1 ванилия
 • олио за пържене
 • пудра захар за поръсване
Начин на приготвянеЕтап 1: Замесване на тестото


1. Пресяваме брашното.

2. Разтваряме маята в топличка (хладка) вода.
3. Прибавяме захарта, яйцето, ванилията солта и настърганата лимонова кора.


4. Прибaвяме половината от пресятото брашно, като може отново да го пресeeм и объркваме добре сместа.


5. Прибавяме нарязаното на ситно краве масло (омекнало на стайна t )
6. Прибавяме и останалото брашно и месим.

Готовото тесто оставаме да втаса, покрито с найлонче и памучна кърпа за около 15-20 минути.


После отново омесваме тестото и го поставяме върху леко набрашнена повърхност, покриваме го и оставаме да втаса, но този път 60-70 минути.Заб: Времето за втасване е ориентировъчно тъй като зависи, доколко е затоплено помещението където месите.


 Втори етап: Оформяне на поничките


От готовото втасало тесто разточваме лист с дебелина 1-1,5 см. Диаметъра на разточеното тесто е около 36 см.
Избираме си чаша с остър ръб или метална форма с диаметър 8 см и изрязваме кръгове, които нареждаме върху леко набрашнена повърхност. Поничките втасват около 30-40 мин.

 

Втасалите понички пържим в нагорещено олио (170 градуса), в много олио (маслена баня), като ги обръщаме, за да се изпържат и от двете страни.


Приготвяне на захарна и шоколадова глазура

Прозрачна глазура
180 г пресята пудра захар 
2-3 лъжици (30-45 г) прясно мляко


Прозрачната глазура се приготвя като към пудрата захар на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с вилица се прибавя прясното мляко.

За шоколадова глазура
180 г пресята пудра захар
25 г пресято какао
2 лъжици (30 г) прясно мляко


Шоколадовата глазура се приготвя като се смесват какаото и пудрата захар и към тях на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с вилица се прибавя прясното мляко.


За цветна глазура
20 г разтопено краве масло
180 г пресята пудра захар
2-3 лъжици (30-45 г) топла вода
оцветители


За цветната глазура смесете пудрата захар с разтопеното краве масло. Към тази смес прибавете по малко от топлата вода, докато се получи кремообразна смес. Прибавете и оцветителя и продължете да разбърквате, най-добре с вилица.


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr