вторник, 13 май 2014 г.

Основа за декоративна керемида "направи си сам"

Основа за декоративна керемида "направи си сам"


Първи начин: От хартия с техника Папие маше


Тази идея, намерих преди много време в интернет. В случая това са мини керемидки и за подложка е използвана отрязана пластмасова чашка.
Ако искате по-голяма и здрава керемидка използвайте парчета вестник или бели листове и например разрязана на две кофичка от кисело мляко.

Ако пък искате още по голяма керемида, тогава за основа ползвайте истинска такава.

Съвет при ползване на техниката папие маше:

Винаги е по-добре да ползвате за основа задната част на керемида или пластмасова кофичка или друга избрана форма: Така първият слой се превръща в лицев и е много по-гладък.

За по-нагледно ето няколко снимки от интернет за направа на декоративни съдове с техниката Папие маше:
Върху готовата декоративна керемида с техника папие маше трябва да положите поне 2 слоя шпакловка и акрилен грунд, като после изшкурите добре.
Подробно за техниката Папие маше и как се прави маска, може да видите тук:


Ако пък за тази идея искате да използвате картонена моделираща маса,като тази: то можете да видите и прочетете подробни обяснения ето тук:Втори начин: От моделираща глина тип ДАС


Аз лично предпочитам моделиращата глина Deco Carioca, като тази, защото е много по-мека и пластична.

Ето и няколко снимки от италиански сайт: Прави се картонен шаблон. Глината се разточва, налага се модела и се изрязва. Ръбовете може да се загладят с ръка, намокрена с вода.
Готовата керемидка се поставя върху подходящ заоблен съд, оторе се поставя шаблона и се пристяга с ластици. Дори и да не се пристегне глината, когато се суши не променя формата си...
Ето моята глинена декоративна керемидка!
Замесваме, разточваме (аз съм използвала две куки, като регулатор на дебелината).
Поставяме върху истинска керемида, за да придадем търсената форма. 

Тук в случая е подходящо да се постави например парче мушама, намазано с олио (под и над керемидата) и да се пристегне с ластици или платнени парчета, защото краищата се извиват при съхнене.

Върху готовата керемида нанасяме шпакловка и акрилен грунд, няколко слоя.Готовата керемида от Моделираща смес, подобна на теракота


За да се прави декупаж керемидата трябва да е гладка и добре изшкурена
И ето готовата керемида с декупаж!P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr