четвъртък, 8 май 2014 г.

Домашна италианска "паста"/ Maccheroni fatti in casa

Домашна италианска "паста"/ Maccheroni fatti in casa



Италианската паста, наречена "maccheroni" е типична традиционна рецепта за Южна Италия. В древността за направата им ползвали метална квадратна спица от чадър. 
В днешно време се използват квадратни шишoве подобни на куки за плетене, някои използват направо куки, а други бамбукови шишчета.


За направата на традиционна италианска "паста", не се използва брашно, а двойно смлян грис.


Продуктите за около 4 човека са:



400 гр. двойно смлян грис

сол-1/2 суп. лъжица

около 200 мл вода.







При направата на тестото, количеството на водата е винаги ориентировъчно, тъй като водата се сипва по много малко, за да не се прекали и да се замеси твърдо тесто.
































Самото оформяне на  "maccheroni"-тe  става като от пастата се взема парче, което се разточва на дълъг фитил. Останалата паста се оставя настрана, загъната с влажна кърпа.





От фитила се нарязват парчета дълги по около 2 см. Всяко парче се поставя на плота, върху него се поставя квадратният железен шиш и после внимателно се разточва.  






 Готовите макарони се редят на подноси, застлани със салфетка или кухненска хартия.













Друг тип паста, типична за района на Пулиа, все в Южна Италия са т.нар. "orecchiette"  Името им идва от думата  orecchio (ухо)  + etto ( умалителна наставка).









Ако показаното дотук ви се вижда много сложно, то можете просто да разточите тестото на много фин лист и от него да нарежете, ленти, ромбове като тези или друга форма по ваш избор.







А ето и готовата "pasta", поднесена с доматен сос...













P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес:https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr