Домашна италианска "паста"/ Maccheroni fatti in casa
Италианската паста, наречена "maccheroni" е типична традиционна рецепта за Южна Италия. В древността за направата им ползвали метална квадратна спица от чадър.
В днешно време се използват квадратни шишoве подобни на куки за плетене, някои използват направо куки, а други бамбукови шишчета.
За направата на традиционна италианска "паста", не се използва брашно, а двойно смлян грис.
Продуктите за около 4 човека са:
400 гр. двойно смлян грис
сол-1/2 суп. лъжица
около 200 мл вода.
При направата на тестото, количеството на водата е винаги ориентировъчно, тъй като водата се сипва по много малко, за да не се прекали и да се замеси твърдо тесто.
Самото оформяне на "maccheroni"-тe става като от пастата се взема парче, което се разточва на дълъг фитил. Останалата паста се оставя настрана, загъната с влажна кърпа.
От фитила се нарязват парчета дълги по около 2 см. Всяко парче се поставя на плота, върху него се поставя квадратният железен шиш и после внимателно се разточва.
Готовите макарони се редят на подноси, застлани със салфетка или кухненска хартия.
Друг тип паста, типична за района на Пулиа, все в Южна Италия са т.нар. "orecchiette" Името им идва от думата orecchio (ухо) + etto ( умалителна наставка).
Ако показаното дотук ви се вижда много сложно, то можете просто да разточите тестото на много фин лист и от него да нарежете, ленти, ромбове като тези или друга форма по ваш избор.
А ето и готовата "pasta", поднесена с доматен сос...
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес:https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981
Няма коментари:
Публикуване на коментар