четвъртък, 8 май 2014 г.

Италиански домашни спагети - Pici toscani

Италиански домашни спагети - Pici toscani





"Pici" или "pinci toscani" са домашни макаронени изделия, приличащи на спагети, но малко по-дебели, типични за южната част на Тоскана. 
Точният термин, който италианците използват за всички видове макаронени изделия е "паста" (pasta), а за тези, домашно приготвени, каквито са и "pici toscani" наричат "паста фатта ин каза" (pasta fatta in casa). Обикновено италианската домашна "паста" се приготвя не от брашно, а от двойно смлян грис, но в този случай се използва обикновено бяло брашно и резултатът е перфектен. Единствената разлика е във връмeто за готвене.
Pici toscani са дълги и овални, приготвят се лесно, с малко продукти и носят духа на истинската, домашно приготвена италианска "pasta".


Необходими продукти:

250 гр. брашно тип 500
около 100 мл вода ( може да е необходима още една супена лъжица)
1 равна чаена лъжица сол
1 супена лъжица олио (или зехтин)

1 суп лъжица олио за намазване на тестото след разточване.




Пресяваме брашното върху работния плот. Правим кладенче и прибавяме половината от водата, олиото и солта. 




Започваме да месим с ръка, като продължаваме по-малко от останалата вода. Това се прави с цел, водата да не се получи прекалено, като количество и тестото да стане меко. 
Важна особеност на тестото за "паста", че то трябва да е много твърдо. Иначе при разточване това, което правим ще залепва по работния плот или по ръцете ни.



Следващия етап е разточване на тестото. разточваме тестото на пласт с дебелина около 0,5 см. и веднага го намазваме отгоре с олио, за да не засъхва. 












Ако правите по-голяма доза от тестото, разрежете на няколко парчета, разточете едното, а другите завиете с леко навлажнена кърпа.













Нарежете на дълги ленти, широки около 1 см и направете фитили.





















































Готовите фитили наредете върхи поднос, застлан със салфетка или кухненска хартия.

































Ето и готовия доматен сос:














Готовата "паста" се вари веднага, а не се чака да изсъхва. Вари се във вряща подсолена вода, в която слагаме и една лъжица олио. "Пастата" се вари около 10 минути, прецежда се и се поднася с доматен или друг сос и отгоре настърган пармезан.























P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес:https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr