Часовник с декупаж "Време за сладкиши"
Необходими материали и инструменти:
дървена основа, изрязана с показаната форма
декупажен мотив
акрилни бои-бяло, жълто, светло и тъмно кафяво
структурна паста, цвят шоколадов и цвят бял
акрилен грунд
защитен финален лак на водна основа
декупажно лепило
стенсил с цифри
механизъм за часовник
шкурка (1000)
1. Върху изрязаната дървена или от МДФ плоча нанесете 2 слоя акрилен грунд.
2. Изшкурете с шкурка (1000) и отстранете праха с мека памучна кърпа.
3. В пластмасова чинийка пригответе от трите цвята-бяло, жълто и кафяво без да ги смесвате.
4. С акрилната жълта боя нанесете разреден слой в горната част на дървената основа на около 3-4 см ширина.
5. Потопете четката в акрилната бяла боя и започвайки от началото на жълтото прелейте двата цвята и продължете с плавни движения до средата на основата.
6 и 7. В долната част на дървената основа повторете същата операция, но като използвате кафяво и бяло. Първо нанесете бялата боя, а после започвайки от началото на нанесената кафява, разнесете и прелейте цветовете като в средата съедините бялото с горното бяло.
8. Изрежете избраните декупажни мотиви.
9. Ползвайки тъмно кафявото, много разредено с вода, направете очертанията на една торта.
10. За да създадете илюзията за глазура, нанесете в горната част на "тортата" бяла акрилна боя.
11. Нанесете декупажно лепило на обратната страна на избраният мотив, в случая готвач.
12. Поставете го на избраното място, като стазвате принципите на перспективата, като по-големите фигури са разположени на първи план близо до долната част на дървената основа, а колкото са по-малки се разполагат по-нагоре по часовника.
13. Използвайки тъмно кафявата боя създайте светлосенки в основата и около фигурите, за да придадете тридименционалност на картинките.
14. Украсете с надпис "Cake", написан на ръка или с помощта на стенсил.
15. Подчертайте бялото на престилките на готвачите, като използвате бяла акрилна боя, така фигурата ще изпъкне по-добре.
16. Залепете звездиички. В случая са използвани коледни звезди, на които е изрязана коледната шапка и е заменена с готварска такава.
17. Очертайте на определени места контурите на фигурите, като използвате черен химикал с фин писец.
18. Със структурната паста в шоколадов цвят оформете имитация на падащи капки от купите, на тримата готвачи, както и като шоколадови стърготини, които поставя другият готвач върху кекса.
19. Пак с помощта на структурната паста в шоколадов цвят оформете цифрите на часовника, на ръка или като използвате стенсил.
20. За да изсъхне напълно структурната паста има нужда от няколо часа.
21. Когато е напълно изсъхнала нанесете няколко слоя защитен лак на водна основа.
22. С бялата структурната паста направете копчета на готварските униформи.
23. Монтирайте часовниковия механизъм в предварително пробития централен отвор.
И няколко картинки, които могат да бъдат полезни при реализирането на подобна идея:
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981
Няма коментари:
Публикуване на коментар