вторник, 7 януари 2014 г.

Metal Embossing и релефен декупаж с техниката metal embosing

Metal Embossing и релефен декупаж с техниката metal embosing
Техниката Metal Embossing представлява създаване на релефно очертание върху метален лист. При създаването на декорации се използват алуминиеви и медни листове, най-често с дебелина 0,08-0,10 mm.


Като алтернатива на алуминиевите листове могат да се използва и алуминиев лист от празна кутийка от бира или газирани напитки. Тази техника носи името: Can Embossing.Предварителна обработка на алуминиевия лист от празна бирена кутийка:
Пробиване на кутията в горната или долната част с помощта на дебело острие (например с лозарска ножица). След направеният пръв отвор, после кутията може спокойно да се реже и с обикновена по-голяма ножица.
Готовият изрязан алуминиев лист, трябва да "избелим" и от лицевата му страна, където обикновено е оцветено. Поставяме листа на равен плот, поставяме върху цветната част малко веро или Cif и започваме да търкаме с най-обикновено телче за чинии.


За да оправим формата на "алуминиевият лист" го притискаме към ръба на мивка или маса и изтегляме, като внимаваме да не го прегънем/ пречупим.

Създаване на просичък релеф в няколко стъпки:

лицева страна
обратна страна

Най-лесният начин за създаване на релеф е с помощта на обикновена химикалка (непишеща). Като инструменти (непрофесионални) за работа могат да бъдат използвани всякакви пособия със заоблен край като четките за рисуваме, пособия за маникюр и др.пособия за маникюрПоставете алуминиевият лист върху твърда повърхност, с лицевата част надолу. Повърхността върху която ще се нанесат първоначалните очертания на избрания мотив е опаковата.


Върху опаковата страна на алуминия поставете хартията с избрания мотив. Ако има нужда закрепете с тиксо, за да не се размества. 

С помощта на химикалка, като натискате, повторете очертанията от листа.

пособия със заоблен край
За да направите изпъкнали отделните листчета на всяко едно от цветята продължавате да работите от опаковата страна на листа, но вече използвате пособията с заоблен край. В моя случай, аз съм използвала горната част на химикалката. При създаването на релефа, обаче е необходимо да поставим под алуминиевият лист някаква мека основа. Чудесна работа върши и парче памучен плат, прегънато няколко пъти. 


лицева страна
лицева страна
След като приключим с придаването на релеф на отделните елементи-цветя, листа, обръщаме листа от лицевата му страна и с писеца внимателно очертаваме, без да натискаме много около фигурите. Това се прави, за да се подчертаят очертанията. 

Първият етап е приключен!Създаване на рамка и оцветяване


Рамката е нарисувана на ръка, без модел и е обработена по начина описан по-горе.

За да изпъкне по-добре релефа  върху алиминиевият лист се нанася акрилна боя с тъмен цвят и почти веднага се обира излишното със салфетка. Така боята остава само във вдлъбнатите част. След това цветята и листата са оцветени с акрилна боя. За да се запази отгоре спокойно може да се нанесе лак на водна основа.

Релефен декупаж с техниката Metal Embossing


Релефен декупаж с тази техника се реализира, като декупажният мотив предварително се залепя за металния лист с лепило Ц 200. След като изсъхне се изрязва по очертанията и се обработва по горната техника.

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr