Дребни ронливи сладки
Преди доста време, мисля беше преди Великден, търсехме в мрежата рецепта за козуначни кифлички. Идеята ни бешe, вместо традиционния козунак да направим кифлички за празника. Така нямаше да се чудим какво да правим с тоновете сух козунак, които винаги остават.
Попаднахме на следната рецепта:
- 2 яйца +1 жълтък за намазване
- 1/2 ч.чаша олио
- 1/2 ч.чаша захар и още малко за поръсване отгоре преди изпичане
- 1/2 ч.чаша топло прясно мляко
- 1 пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 3 чаени чаши брашно
- 1 лимонова кора
- 200 грама мармелад /течен шоколад
Речено сторено, правим я!
Разбиваме яйцата, захарта, щипката сол и лимоновата кора/ есенция, бакпулверa и накрая добавяме топлото прясно мляко.
Дотук всичко беше добре. Останаха само олиото и брашното. Обаче... тук дойде изненадата... по-надолу в рецептата не пишеше къде се слага олиото, дали е за намазване на тавите, или за в тестото...Обаче, като така или иначе, беше записано, решихме да сложим и него в тестото.
Започнахме да поставяме брашното и веднага разбрахме грешката си...
Oт снимката се вижда, че тестото вече не е козуначно а "ронливо маслено". Явно олиото му беше дошло в повече.
Оставихме все пак тестото да "втаса", както беше написано, но естествено никакво втасване нямаше...
Тогава сменяме тактиката ; ))) и решаваме: Кифлите ще станат курабийки...
Правим топчета и ги слагаме в тава, постлана с хартия за печене. Отгоре мажем топчетата с разбит жълтък. натискаме с пръст в средата на топчето и в образувалата се вдлъбнатинка, поставяме сладко.
Ръсим с кристална захар и печем на 180 градуса за 30 минути.
Ето и какво се получи накрая - дребни и вкусни ронливи сладки.
Ето същата рецепта, но с прибавка на лъжица какао в тестото.
Готовите бисквитки. Слепени са две по две с кайсиево сладко.
P.S. Ако искате да
видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във
Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981
чак мен убедихте да приготвя :)
ОтговорИзтриванеНали ; ))). Никога не е късно човек да започне да експериментира в кухнята : )))))
ОтговорИзтриване