вторник, 20 ноември 2012 г.

Cheesecake/ Домашен чийзкейк с ягоди

Домашен чийзкейк с ягоди




Необходими продукти:

за бисквитения блат:

  • 250 гр обикновени бисквити
  • 125 гр краве масло


за крема и желето
  • 400 грама ягоди
  • 400 грама маскарпоне
  • 4 яйца
  • 50 гр. захар за ягодите
  • 4 суп. лъжици захар за жълтъците
Сиренето маскарпоне може да бъде заменено с българско безсолно крема сирене.

 Приготовление:

Ягодите се измиват, нарязват и посипват с 50 грама захар и се оставят в хладилника.


Жълтъците и белтъците се разбиват отделно, като на жълтъците се прибавят 4 пълни супени лъжици захар. Към разбитите жълтъци се прибавя маскарпонето и внимателно се разбърква. Прибавят се и разбитите на сняг белтъци. Бърка се до получаване на еднородна маса.

По-подробно вижте тук:

Заб. Кремът може да се приготви и като се замести половината от маскарпонето със течна подсладена сметана (200 гр.). В този случай, обаче се прибавя и желатин на листи - 2 броя, разтворен в 3-4 лъжици прясно мляко.
Бисквитите за бисквитения блат се натрошават/ счукват на дребно. Кравето масло се разптопява и с него се заливат бисквитите. Разбърква се добре и се разстила и притиска добре на дъното на тортена форма, с помощта на лъжица.



 


Блатът се оставя в хладилник за около 30 минути, за да се стегме кравето масло. Върху готовият охладен блат се разстила кремът с маскарпоне и се слага отново, но този път в камерата пак за 30 минути.



Докато кремът се стяга приготвяме ягодите в желе. Нарязваме 2 листа желатин и ги заливаме с 1 чашка вода, за да омекнат. Изчакваме около 10 минути,изваждаме омекналия желатин от водата и го поставяме при ягодите. Варим сместа около 10 минути на слаб огън.





Оставяме да изстине и преди да започне да стяга изливаме във формата. Поставяме отново в хладилник и след 2 часа можем да консумираме.




 Добър апетит!!!



  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr