неделя, 11 ноември 2012 г.

Tirasmisu/ Тирамису

Tirasmisu/ Тирамису 






Тирамису е един от най-известните в света италиански десерти. Но какъв е неговият произходът и кой е измислил този сладкък, вкусен и висококалоричен десерт? Има много истории за създаването на този сладкиш и много региони на Италия все още спорят за "бащинство" на произхода му - Пиемонте, Ломбардия, Венето и Тоскана.
От всички легенди за произхода на тирамисуто, най-вероятната е свързана с областта Тоскана и 1600-та година, когато Великият дук на Тоскана Козимо III де Медичи решава да посети Сиена за няколко дни.

В негова чест гилдията на пекарите в града създава сладкиш - разкошен и апетитен, но с обикновени продукти и лесен за приготвяне. Десертът става особено популярен и много бързо се разпространява в двореца. Според легендата сладкишът се превръща в един от любимите на Великия херцог, който по време на едно от своите пътувания, го пренася и във Флоренция.

По това време градът се считал за главен център на културни и светски събития на целия полуостров. Така се появява модата на тирамисуто, която скоро излиза отвъд тесните граници на Великото херцогство и се разпространява в съседни области като Ломбардия и Венето.








Пренесен скоро и във Венеция обаче, десертът получава ново име, което в самото начало, шеговито използвали само венецианските куртизанки.




Името било измислено, поради разпространилия се слух, че тирамисуто има качества на силен стимулант и афродизиак. Наричали го "tirami su ", което буквално означавало "дръпни ме горе" („ободрѝ ме“). Твърди се също, че именно във Венето десертът придобил сегашният си завършен вид - започнали да прибавят маскарпоне към яйчния крем.


Тирамису се отличава с интензивен и деликатен вкус и според оригиналната рецепта за неговото приготвяне са необходими: бишкоти, яйца, захар, кафе, сирене маскарпоне, какао. Оригиналната форма е била кръгла, въпреки че бишкотите предполагат използването на правоъгълна или квадратна тава. С течение на времето мнозина се опитват да променят някои от основните съставки, като кафето например, създавайки вариации: тирамису с горски плодове, с лимон, с ягоди, с ананас, с малини и т.н

Начин на приготвяне и продукти:
  • 200 гр. бишкоти
  • 250 г сирене маскарпоне
  • 3 яйца
  • 60 г захар
  • щипка сол за белтъците
  • десертно вино Марсала или ром
  • силно кафе
  • какао за поръсване



Начин на приготвяне: Разбийте жълтъците с половината от захарта, докато се получи светла и пухкава смес.








С дървена лъжица разбъркайте добре сиренето маскарпоне, докато получите еднородна смес. Прибавете го към жълтъците на малки части, като смесите внимателно, за да не спадне сместа.







Белтъците разбийте отначало със щипка сол, докато увеличат обема си и се превърнат в пухкава маса, а след това прибавете останалата захар и доразбийте до получаване на подобно на целувчено тесто.
  




 





Към жълтъчната смес добавете разбитите на сняг белтъци и разбъркайте до хомогенност.



В това време пригответе десертното вино Марсала (или ако не разполагате с такова, използвайте ром), както и кафето като го оставете да изстине малко. (Кафето по желание може да се подслади.)


  

Разстелете от крема на дъното на тавата. Потапяйте за секунди бишкотите в кафето и ги нареждайте в тавата, след това отново покрийте с крема.











Така направете два последователни пласта бишкоти покрити с крем.








 






Декорирайте с горчиво какао, поръсено през сито. Преди ядене оставете да престои в хладилник за няколко часа.








Съвет: Тирамисуто правете в малки дози и консумирайте прясно, ако е възможно още същия ден! Винаги контролирайте годността на маскарпонето, тъй като развалено маскарпоне причинява тежко хранително отравяне. Същото важи и за яйцата.

А ето и една добра видеорецепта:




P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr