четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Nutella - сладкото изкушение

С аромат на шоколад



В този мрачен, дъждовен следобед, стоя пред компютъра и полека в главата ми се загнездва една мисъл... шоколад, хубава голяма филия, намазана с обилен слой Нутела...

 
 

И изведнъж си давам сметка, че не знам нищо за това как е измислено и създадено това сладко изкушение.

Разрових се тук-тaм и ето какво открих:
Нутела е търговското наименование на крем Джандуя (на итал. Gianduja), чиито основни съставки са какао  и лешници. Марката Нутела е създадена птез 1964 от сладкарската фабрика от Пиемонте - Ферреро.
 

 
 
В самото начало кремът сменя няколко различни наименования като: Паста Джандуиот (Pasta Giandujot) и Super Crema (Супер Крем), докато идва и настоящото наименование, създадено от английската дума "nut" (лешник) и "елла"-което било добавено за по-добро благозвучие.
 
 
Кремът Джандуя обаче не бил измислен във фабриката на Фереро, а неговите корени били много по-назад в миналото.

Създаването на какаово-лешниковият крем е дело на майсторите на шоколад от Пиемонте. Този нов тип шоколад е състоял от какао, смесено със захар и лешници и бил открит случайно.

В тези години (1806) цялата област била под обсадата на наполеоновите войски и това затруднявало транспортирането и доставянето на какао. Именно, поради тази причина пиемонтезките сладкари усилено търсели начин да измислят нова смес, която да използват при приготвянето на сладкиши.

Тогава на някого дошла гениалната идея към чистото какао да се прибавят много фино смлени лешници. Вкусът си оставал превъзходен, а цената излизала дори по ниска, тъй като отпадали разходите за транспорт на големите количества какао.
Шейсет години по-късно, през 1865 г., майсторът на шоколад Кафарел измислил и пуснал на пазара един нов и революционен продукт бонбона със нова форма и което било още по-революционно - завит в хартийка. Появило се първото опаковано шоколадче, приготвено с крема Джандуя.
 
 

След появяването му, на шоколадчето било дадено името "дживу", термин от пиемонтезския диалект, което буквално преведено означавало "залъче".


 

Същинското си име обаче, шоколадът получава на следващата година (1866), по време на карнавала. Tогава на Кафарел дошла идеята да подарява на тълпата от участници и зрители от своите шоколадчета За целта, изпратил на карнавала актьор, облечен с костюм на Джандуя (карнавален костюм типичен за Торино), който да ги раздава.
 

От този момент нататък и самият шоколад на Кафарел, започнал да бъде наричан Джандуиото по името на карнавалния герой.


Към момента фабриката на Фереро произвежда голяма част от известните марки в света на сладките изкушения. Техни са бонбоните Фереро Рошер, всички продукти Киндер, бонбоните тик так, а също и голям дял от фабриките за шоколади Линдт.
 
 



Ето и една рецепта за течен шоколад Нутела, която можем да направим вкъщи.
Необходимите продукти за тази рецепта са:
  • 100 гр. печени и обелени лешници
  • 200 гр. черен шоколад
  • 100 гр. млечен шоколад
  • 160 гр. прясно мляко
  • 150 гр. захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 90 гр. слънчогледово олио
Като първо смелете лешниците на много ситно в чопър (миксер с нож).

 

Прибавете там също и захарта, черният и млечният шоколад чоколад и оставете в режим на работа до получаване на еднородна маса.




После прибавете ванилията, олиото и млякото. Поставете всичко в тенджера и гответе на водна баня за около 10 минути, като разбърквате с дървена лъжица.




Когато крема достигне необходимата гъстота, махнете от огъня и оставете да изстине. Изстиналият крем поставете в бурканче и съхранявайте в хладилник.
 



Още за шоколада можете да прочетете тук:

http://semeistvoadams.blogspot.it/search/label/%D0%A8%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4


P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

1 коментар:

Translate

Flickr