неделя, 4 ноември 2012 г.

Cannoli Siciliani

Cannoli Siciliani

  
Първото споменаване на този сладкиш идва още от времето на римските императори. Първият, който говори за “Tubus farinarius, dulcissimo, edulio ex lacte factus”,  или "Тестена, сладка, тубичка напълнена с крем" е Марко Тулио Цицерон -  римски адвокат, политик и писател от времето на великият римски император Джулио Цезар. Това определение използва Цицерон, когато описва този несравнимо вкусен десерт от земята на остров Сицилия, за чийто произход обаче все още съществуват различни предположения.
остров Сицилия

Този, който описва историята на "cannolo siciliano" е дукът Алберто Денти от Пиражно в своята книга “Siciliani a tavola" - от 1925 г. ( Сицилианците на масата). Дукът, който бил истински запален почитател на сицилианската кухня твърди, че произходът на този сладкиш не е дори християнски, а мюсюлмански. В същата книга той разказва следната история:
"Kalt El nissa”
В района на Калтанисета (където се твърди че е измислен "cannolo siciliano") в древността живeeли сарацини, а Калтанисета ( на арабски "Kalt El nissa”) в превод означава "замък на жените", което доказва историите, че на тази земя, сарацините били разположили своите хареми.
Когато норманите успяват да освободят Сицилия от сарацините, харемите се опразват и много от жените, които ги обитават се обръщат към християнството.

Те се оттеглят в близките манастири и отнасят със себе си и антични рецепти за приготвяне на невероятни сладкиши. С голяма вероятност, една от рецептите, които мюсюлманските жени предават на сестрите в манастира е именно тази, за "cannolo siciliano". Тази рецепта бива приготвена за пръв път от сестрите в манастира, намиращ се в близост до Калтанисета по време на традиционния годишен карнавал.

Античен женски манастир от Калтанисета

Предполага се, че името на сладкишът идва от името на един карнавален номер, който представлявал кранче с излизаща вода, а сладкишът много напомнял тази форма.


Необходимите продукти за "cannolo siciliano":

За основата:
 • 400 гр. брашно
 • 75 гр. свинска мас
 • 1 цяло яйце
 • 1 белтък
 • 1/4 ч.ч. вино Марсала или бяло сладко сухо вино (около 60 гр.)
 • 40 гр. захар
 • 1 щипка сол
 • 1 щипка ванилия
Забележка: Свинската мас може да се замени с краве масло. В тестото може да се постави и една лъжица какао за по-тъмен цвят на канолите.
За "crema di ricotta" :
 • 500 гр. "ricotta di pecora" (овча извара)
 • 300 гр. захар
 • 1 лъжичка канела на прах
 • 75 гр. черен шоколад на парченца
 • Микс от захаросани плодове
 • пудра захар за поръсване
Приготвяне:

Сложете всички продукти за тестото в тава и омесете до получаване на гладко тесто.Завийте тестото в найлонов плик и оставете в хладилник за 2 часа.
След като тестото "почине" го извадете от хладилника и го поставете върху набрашнена плоскост.Разпочете на тънко. Изрежете квадрати с големина 11/ 11 см. Завийте около специални метални тубички. Пържете в маслена баня от свинска мас.
Варианти:

При липса на оригинални форми, могат да се използват цилиндрични дървени форми.

Свинската мас за пържене може да бъде заменена с обикновено олио. Канолите се пържат до златисто.

 Приготвяне на крема:

Кремът се приготвя като се смесват изварата, захарта, канелата и парченцата шоколад се разбиват с електрически миксер до получаване на хомогенна смес.
Кремът се поставя в шприц и канолите се напълват със сместа.На двата края се поставят: захаросан цял плод, дребно нарязани микс от захаросани плодове или шам фъстък с настърган на едро черен шоколад и поръсваме с пудра захар.

:- )) Buon appetito a tutti!!!


Полезни връзки-видеорецепти:

http://www.youtube.com/watch?v=ZoUKG-aODFY - от "Какво ви забърка Лео"
 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

1 коментар:

Translate

Flickr