четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Шоколадов крем "Ганаш"

Рецепта за крем "Ганаш"



Преди да открия как се прави истинска шоколадова заливка, заливах тортите с разтопен на водна баня шоколад, с прибавка на малко краве масло и се ядосвах много когато дойдеше време да се реже тортата... защото цялата заливка се начупваше.
Преди няколко години открих обаче тази рецепта, която днес споделям с вас и оттогава у дома се ядат само торти с шоколадова заливка : ))


Ето и моята рецепта за шоколадовия крем, наричан в сладкарството "Ганаш". Рецептата е изпитана и кремът е перфектен както за заливка, така и за пълнеж:




Необходимите продукти са крем Ганаш:

  • 400 гр. черен шоколад
  • 250 мл. течна сладка сметана
  • 80 гр. масло




Сметаната се поставя в касерола на огъня да заври. Когато заври към нея се прибавя шоколадът (на парчета). Бърка се с дървена лъжица до получаване на еднородна маса.



Смъква се от огъня и се прибавя кравето масло. Продължава да се бърка от време на време, за да не образува коричка. Когато е достатъчно изстинал може да се пристъпи към следващ етап - идеална шоколадова заливка за торта:



Важно условие за заливката е кремът да не е абсолютно изстинал. Ако се налага може да се затопли наново за няколко минути на котлона. После изливаме крема направо от касеролата върху центъра на тортата. Кремът заема форма и се разлива сам върху тортата. Ако има нужда подносът с тортата се повдига и накланя леко вляво и вдясно. 


 






Вашата шоколадова заливка е готова!!! Поставете в хладилника, за да се охлади шоколадът. Добре е тортата да се сервира на следващия ден.
  

P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/
  

2 коментара:

  1. Привет! За бял ганаш какъв шоколад ще ми препоръчате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кувертюр с бял шоколад на Emilia на Zaini-италиански. Става и на Милка бял

      Изтриване

Translate

Flickr