сряда, 31 октомври 2012 г.

Хелоуин е!!!

Happy Halloween

 

Happy Halloween на всички!!!


Празнувайте с нас и с любимото ни семейство - Адамс!!!
 
 
 
 
 
Днес, (31 октомври) Хелоуин  се празнува в много краища на света, но най-голяма популярност има в САЩ.
 
 
 
На този ден децата се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата събирайки бонбони. Ако стопанинът откаже да им даде, те му измислят пакост за наказание. Това забавление е известно като „почерпи или ще ти напакостя”(trick-or-treat).
 
 





Масово костюмите за Хелоуин се появяват около средата на миналия век, когато и традицията „почерпи или ще ти напакостя” става неизменна част от празника. Най-голямото празненство за Хелоуин е "Village Halloween Parade", който е един от най-големите паради. Провежда се в Ню Йорк и се посещава от повече от два милиона зрители и участници. Бележи началото си през 70-те години от майстор на маски в Грийнуич Вилидж.
Празненствата включват игри, правене на тиквени фенери, украсяване с тикви и царевица.
 

Как празнуваме у дома

 Хелоуин не е  толкова популярен в България,  но пък през последните години се наложи и сред младите и се празнува все повече. Най-големите му почитатели, разбира се, са децата, които са и главните действащи лица в събитието.
 
 
 
 
 

Независимо от страховития привкус, който има този празник, в наши дни той се е комерсиализирал достатъчно, за да забравим първоизточника му и да се насладим единствено на веселата му част.
 
* * *
 
 
В България все повече семейства организират партита на тази дата, на която се забавляват децата, а и техните родители. Все пак прилагането на американските традиции с плашенето по улиците не е препоръчително, защото повечето хора реагират негативно.
 
Българите, които отбелязват събитието, се ограничават до забавления и украси в дома си или пък в специално организирани купони по повода. В някои детски градини и училища също се организират празненства, на които покрай купона се учат и нови английски думи. Малко по малко Хелоуин нахлува и в офисната обстановка – като весел повод за маскен бал, украса и забавления.


 
 
Eднa от най-популярните игри за „страшния” празник e "kлатещата се ябълка". 
Традиционно играта се играе, като в голяма купа се поставят ябълки, които играчите трябва да извадят само със зъби.  Забавни варианти са и поставянето на разни лакомства в купата или пък използването на газирана напитка, вместо вода.
 
 
 
 
Макар съществуващия скептицизъм на повечето българи към този празник, той е най-почитан от хората, които имат деца и с всяка изминала година се превръща във все по-добър повод за забавление. Мрачната есен отчайващо се нуждае от разведрение, така че тази година не пропускайте да подобрите настроението си в нощта на Вси Светии.
 
 
 
 
И така – какво избирате? Лакомство или номер?
 
 
 
 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981
 

2 коментара:

Translate

Flickr