събота, 17 ноември 2012 г.

Силиконови калъпи_Студен порцелан

Силиконови калъпи за студен порцелан



Преди няколко седмици си купих  едно списание за декупаж, в което бяха показани няколко урока с моделираща паста; кутия за чай с украса от декупаж и прекрасни бисквитки (студен порцелан). Да но откъде човек да си вземе калъп, за да реализира тази прекрасна идея?
Да си купи по ebay-скъпичко, не е по българския джоб, да търси в магазините-едва ли, освен ако магазина не е от тези специализираните. Тогава ние решаваме да оставим тези порочни мисли за харчене на пари ; )) криза е все пак, и преминаваме към план Б, тоест-направи си сам.
Купуваме от магазина силикон, бял или прозрачен, няма никакво значение (моят беше Pattex).



  
Необходимо ни е:
  • модели за ползване
  • силикон
  • малка шпакла, мoже и парче твърда пластмаса (за размазване)
  • веро (най-обикновено)
Първата стъпка е да намажем добре с веро всички модели, които сме избрали.


















После отгоре поставяме силикона, направо от тубата, като приглаждаме с ръце, намазани с веро и с помощта на шпакличка. Винаги трябва да се уверявате, че долната част, която впоследствие ще е лицевата е гладка и силиконът не е направил гънки. Ако има такива изглаждате с помощта на верото. После притискате добре силикона към избрания обект.












След като калъпите се стегнат (около 2-3 часа), в зависимост от дебелината на обекта, внимателно отделяме модела от силикона и оставяме още 5-7 часа да доизсъхне.


Готовият калъп измиваме и можем да ползваме, като предварително намажем с бебешко олио или течен парафин.
Правим естествено и проба на готовите калъпи.







Ето нашата първа брошка (cameo). Освен брошка, с този калъп можем да си направим обеци и колие, като естествено монтираме необходимите метални добавки.
















Правим и нашата първа бисквитка. Тя естествено ще трябва да се доизреже с метална формичка, за по-добър вид. Имайки този калъп обаче, може да си правите всякакъв вид курабийки-правоъгълни, кръгли, слепени две по две и т.н. Този избор обаче оставяме на вашата фантазия.












И за да приключим с тези "сладки" прикючения, ще трябва задължително и десерт. А какво по- добро от парче хубав шоколад. И ето го и него!!!














Това е за днес! Надяваме се, че сте останали доволни от нашият урок. Ако е така, посетете ни и на нашата интернет страница: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981 , където ще видите още много полезни, забавни и интересни неща



2 коментара:

Translate

Flickr