Соленки - бързи, лесни, вкусни
- 1 кафена чашка прясно мляко
- 2 кафени чашки олио/ свинска мас/ зехтин/ краве масло/ маргарин
- 1 пакетче амонячна сода-10 гр.
- 1 чаена лъжичка с връх сол
- 1 белтък
- 100-150 гр. сирене
- подправки-риган, мащерка
- 1 жълтък за намазване
- брашно - около 500 гр.
След няколко мои експеримента искам да ви споделя, че най-вкусни са соленките със свинска мас (пробвах също и с олио и краве масло). За да придам по-добър вкус на моите соленки в тази точно рецепта, аз ги правя с 1 и 1/2 кафена чаша свинска мас и 1/2 чашка зехтин. По желание може да се използва като подправка и ким, но вкусът му е прекалено силен и не харесва много на малчуганите.
Начин на приготвяне:
Яйцето се разделя на белтък и жълтък. Амонячната сода се разтваря в прясното мляко. Към белтъка се прибавя солта и се разбива. Прибавяме прясното мляко, свинската мас и подправките. Прибавяме и натрошеното сирене.
В широк съд пресяваме брашното. В средата правим кладенче и изливаме течните съставки и разбъркваме. Когато тестото стане достатъчно компактно го вадим върху набрашнена плоскост и го омесваме.
Разточваме тестото на блат с дебелина 0,5 см и режем с къдрав нож или формички. Поставяме в тава, застелена с хартия за печене и намазваме с разбит жълтък. Печем на 180-200 градуса за около 15-20 минути, в зависимост от фурната.
И ето ги вече готови! Невероятно вкусни, практични и подходящи за всякакъв повод!
Приятен апетит!!!
P.S. Ако искате да
видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във
Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/
Колко милилитра е кафената чашка?
ОтговорИзтриване