неделя, 30 декември 2012 г.

Шоколад/ История на шоколадa I част


История на шоколадa

I част (1500 г. преди н.е — XVI век)

 





Поява на шоколадовата напитка

Преди около 3000 години индианци от племето oлмеки, чиято цивилизация е съществувала през II в. пр. н. е. в югоизточната част на Мексико, Хондурас и Гватемала започнали да употребяват напитка, която приготвяли от плодовете на какаовото дърво и подправката чили.

 

Oлмеки

 

I в. пр. н.е. цивилизацията на oлмеките изчезнала и била наследена от тази на маите.

Маи

 

 

Заселвайки се на полуостров Юкатан в Централна Америка, маите намери какаови дървета и както алмеките, разсаждат растението и използват семената му за приготвяне на напитка. Считайки какаото за божествен дар маите и някои други племена дори го използват в жертвоприношенията си като ритуално питие.

 

 

 

 

Тези древни народи вярвали, че боговете  са дали какаото на хората, за да получат мъдрост, сила и дълголетие. Какаото се оценявало по това време много скъпо - например за малък брой зърна можело да се купи един роб. Какаовата напитка маите нарилали "чоколатл" я пиели само най - богатите и знатни от племето.  Маите били и първите, коите превърнали какаовите зърна в разменна валута.

 

 

Когато  маите загубили своята сила били заменени от войнствените ацтеки.

Ацтеки

 

През 12-14 век земите на днешно Мексико станали притежание на народа на ацтеките, които след решението на един мъдър владетел разширили какаовите насаждения и създали цели плантации от това растение.

След като завладяват съседните племена, ацтеките изискват от тях плащане на данък, който включва и торби с какаовите зърна. Ацтеките създали дори специална торба, която се използвала за измерване количеството на какаото. Една такава торба съдържала около 24 хиляди какаови зърна, което се равнявало на 3 мерни ацтекски единици. Говори се, че по онова време, дневно, в двореца на известния император на ацтеките - Монтесума били доставяни около 40 хиляди торби какао на зърна.

 

 

За император Монтесума шоколадовата напитка, била приготвяна по следния начин: какао на зърна се изпичало и после се смесвало с царевични зърна (в млечна зрялост) и към получената смес се прибавял мед, ванилия и сок от агаве.

император Монтесума

 

Според легендата, първият човек от Стария свят, които опитали какаовата напитка бил Христофор Колумб.

 

Христофор Колумб

През 1502, жителите от остров Гвиана нагостили с известния пътешественик с топла напитка от какао на зърна, но тя не му харесала, защото била гъста, горчива и ароматизирана с непознати билки. При връщането си в Европа, той донесъл и семена от какаo в кралския двор, но понеже никой не знаел за какво точно се използват те, не им било отдадено голямо внимание и те скоро били забравени...


 Пренасяне на шоколада от Южна Америка в Испания

Много по-късно, през 1519 г., кръвожадния и жесток конкистадор Ернан Кортес завладява Южна Америка, Мексико и столицата му, Теночтитлан с надеждата за намиране на митичния Ел Дорадо.

завладяването на Южна Америка

 

Тогава испанецът останал озадачен и заинтригуван от огромните запаси сушени какаови зърна, които открил в трезорите на двореца на крал Монтесума.

Изпробвайки горчивата напитка от какаови зърна испанците установили, че не е точно по вкуса им, но въпреки това оценили по достойнство невероятния  й аромат и тонизиращ вкус.

какаови зърна

След завръщането си в Испания, Кортес, надявайки се да умилостиви царя, до който вече достигали слухове за зверствата, извършени от конкистадорите, му донесъл подарък - какао на зърна и рецепта за шоколадовата напитка.

В кралският двор шоколадът много се харесал и така напитката бързо се разпространила сред испанската аристокрация. В шоколада започнали да добавят тръстикова захар, канела и индийско орехче, така напитка станала много по-вкусна.


Тъй като Католическата църква забранявала всякакви наслади по време на Великия пост, дълго време се водели дебати дали по време на пости трябва да се пие шоколад. През 1569 г. епископите на Мексико, организирали по този повод специално заседание и решили да изпратят Ватикана свещеникът Джироламо де Сан Винченцо, за да може Папата лично да разреши техният спор.

Папа Пий V

Папа Пий никога не бил опитал шоколад и дори не знаел какво е това. Тогава Джироламо поднесъл на светия Отец чаша с топлата напитка. Папата отпил, намръщил се и изрекъл следната историческата фраза: "Шоколадът не нарушава постите, не е възможно такава гадост да носи, каквото и да е удоволствие".

 Но историята ни показва, че той грешал и то много...
СЛЕДВА...
* * *
 
P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/378107482259981

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Flickr